Røde flag - advarsel om spildevand

VINTERBADNING BLEV AFBRUDT AF KLAMT SPILDEVAND

Over flere dage i januar har Københavns Kommune pumpet spildevand direkte fra kloakken og ud i Øresund. Det har haft den umiddelbare effekt, at vinterbadere i flere dage er blev mødt med de røde flag, der advarer om sundhedsfare ved badning.

Det er desværre almindeligt, at Københavns gamle kloakker ikke kan klare regnvejr. Hver gang det regner pumpes spildevand derfor ud i Øresund. Det er et kendt problem, som Rent Øresund forsøger at finde løsninger på.

Det er ikke et kendt problem, at kommunen udleder spildevand på dage uden regnvejr.

John fra Rent Øresund elsker vandet og vinterbader ofte. Efter han flere dage blev mødt af røde flag, når han skulle bade i det kolde hav, kontaktede han den ansvarlige borgmester i København, Enhedslistens Teknik- og Miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen. ”Driftsproblemer” var svaret.

På grund af ”driftsproblemer” på rensningsanlægget har man pumpet klamt spildevand direkte fra kloakken og ud i Øresund, og det har haft en direkte konsekvens for byens vinterbadere, men vi kender ikke konsekvenserne for havmiljøet.

Hvert år udleder København hundrede millioner liter urenset spildevand direkte fra kloakken og ud i Øresund. Det burde være en prioritet for Danmarks miljøminister og de ansvarlige borgmestre, der bor ud til Øresund. Men hvis ikke det var for John fra Øresund, så ville vi aldrig have fundet ud af, at vores rensningsanlæg uden videre pumper spildevand ud i Øresund.

I et åbent brev til Enhedslistens Teknik- og Miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen spørgere Rent Øresund:

Hvilke driftsproblemer på renseanlægget Lynetten gjorde det nødvendigt i januar måned 2021 at pumpe urenset spildevand ud i Øresund?

Hvor mange kubikmeter urenset spildevand blev udledt i januar 2021 i forbindelse med driftsproblemer på Lynetten?

Hvor ofte forekom det i år 2020 at driftsproblemer, dimensioneringsproblemer eller øvrige problemer, der relaterer sig til renseanlæggets formåen, giver sig udslag i udledninger af urenset spildevand.

Hvilke investeringer i Lynetten vil det kræve for at stoppe udledninger af urenset spildevand, på grund af problemer, der vedrører rensningsanlæggenes formåen?

Hvilke investeringer er planlagt og finansieret ud af ovenstående behov?

4 tanker om “VINTERBADNING BLEV AFBRUDT AF KLAMT SPILDEVAND

  1. At udlede spildevand i Øresund øger risiko for spredning af antibiotikaresistente bakterier. I sommer gik flere forskere i gang med at oplyse om denne problemstik i forbindelse med et projekt ved Svanemøllen hvor de bevidst ville pumpe spildevand ud mens de tjekkede forholdene ifht. nye byggeprojekter. Antibiotikaresistente bakterier er et problem på verdensplan og slår mange mennesker ihjel dagligt. Jeg syntes vi har rigeligt med potentielle helbreds risici der florerer i disse tider. Skal vi fortsat udfordre skæbnen med uforsvarligt spildevand?

    1. Hej Kristoffer. Vi fik nogle svar, men jeg må være ærlig og sige, at vi ikke forstod dem. Det ser ud til at kommunerne, miljøministeriet og rensningsanlæggene har hver deres ansvarsområde. Så der er ingen der taget ansvaret.

      Lige nu er vi ved at finde hoved og hale på, hvordan vi kan placere ansvaret bedst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen